Sådan undgår du at få Parodontose
Parodontose er en ubehagelig betændelsestilstand i tandkødet. Den skyldes bakteriebelægninger på og omkring tænderne og tandkødet.
Bakterier har let ved at sætte sig fast på tandsten end på tandemaljen, og derfor er det meget vigtigt at man regelmæssigt får fjernet tandsten, man måtte have. Det gør man ved at opretholde en sund mund og tandhygiejne ved at være grundig med tandbørstningen og supplere med tandtråd der hvor tandbørsten ikke kan nå.
Parodontose
Hvis har tandkødsbetændelse, og ikke får gjort noget ved det, kan det udvikle sig til sygdommen Parodontose.
Hvis man ikke går regelmæssigt til eftersyn hos tandlægen, vil man i mange tilfælde ikke opdage at man har parodontose før det står temmelig slemt til. Det gør nemlig ikke ondt at have parodontose, og mna vil derfor først opdage det, når éns tænder begynder at blive løse. Og så er det virkelig påå tide at komme afsted til tandlægen i en fart, så han kan påbegynde en behandling.
Der kan nemlig ske det ved en meget fremskreden parodontose at kæbeknoglen angribes af bakterier i en sådan grad at knoglemassen begynder at blive nedbrudt af bakterierne. Dette vil medføre uoprettelig skade på kæben, som vil svinde ind og derfor ikke længere i samme grad være i stand til at holde tænder fast i kæben. Dermed bliver de løse og kan i voldsomme tilfælde medføre at tænderne bliver så løse at de falder ud.
Tandeftersyn
Sørger man for at gå til reglemæssige tandeftersyn 1-2 gange om året, som er tandlægens anbefaling, kan man imidlertid undgå dette skrækscenarie. Det skyldes at tandlægen løbende vil tjekke éns tænder, tandkød og mundhule for betændelsestilstande og også specifikt for prodontose ved at måle de såkaldte ”tandkødslommer”, som er hulrum omkring tanden.
Disse vil fremkomme hvis tanden og tandkødet er under alvorligt angreb af bakterier, som på sigt kan udvikle sig til parodontose.
Tandlægen kan således gribe tidligt ind og afværge at parodontosen opstår. Det gør han blandt ved at sørge for at fjerne al ophobet tandsten, så bakterierne ikke har noget sted at sætte sig fast og formere sig og skabe skadelige belægninger.
Behandling af parodontose
I forbindelse med at får konstateret paradontose, vil tandlægen lave en vurdering af hvor fremskreden sygdommen er, og dermed hvilken parodontose behandling, der skal til.
Her vil tandlægen tage nogle røntgenbilleder, ligesom han/hun vil måle størrelsen på tandkødslommerne og så på baggrund af dette estimere den mest optimale løsning for den enkelte patient i forhold til, hvor fremskreden sygdommen er.
Parodontose behandlingen består konkret i at tandlægen vil fjerne tandsten, og rense tandkødslommerne såvel som rodafglatte de tænder, der er ramt af parodontosen.
Behandlingen afsluttes så med at der fyldes klorhexidin gel i tandkødslommerne, hvilket gøres for at dræbe bakterierne og forhindre at de vender tilbage.
Det kan desuden i nogle tilfælde være nødvendigt med en laserbehandling, eller en mindre kirurgisk operation, hvor man renser rødderne og fjerner al betændt væv, som man ellers ikke ville kunne nå.
Denne slags parodontose behandlinger, er noget man har stor erfaring med hos Tandlægerne Friheden i Hvidovre.