Blog Detail

Ravlygte test

En guide til ravlygter

At finde den bedste ravlygte kan være yderst svært da det afhænger af mange ting som feks. om du jagter ravet i vandet eller på land og der findes mig bekendt kun en hjemmeside som har sådan en liste hvor man kan finde ud af hvilken ravlygte der passer bedst. På webshoppen ravfund.dk finder du en guide så du kan vælge den bedste ravlygte som passer til dit behov og firmaet producerer selv disse disse ravlygter her i Danmark. Jeg syntes personligt det er en yderst brugbar guide som giver et godt indblik i hvilken ravlygte der passer til ens behov og sandelig også ens tegnebog da man hurtigt kan få brugt nogle penge på noget som måske alligevel ikke var det rigtige til en form for ravjagt.

Nogle ravlygter er dyre andre billige

Der er en ren jungle af ravlygter hvis man søger på Google men hvis man kikker lidt efter på de hjemmesider der kommer frem i søge resultatet så finder man hurtigt ud af at de alle salger de samme 5-6 modeller ravlygter under forskellige navne. Hos ravfund har ravlygterne ingen navne som jeg lige kan se det. Producenten fortæller lidt om det med prisen på deres forskellige ravlygter på siden så igen skal du holde tungen lige i munden så du ikke får købt noget du ikke får brug for, de skriver følgende:
Når der skal produceres en Ravlygte er der rigtig mange faktorer der spiller ind som feks. lysets længde, lysets bredde og farven som Ravet skal gengive. Hvis en Ravlygte skal lyse langt skal lyset koncentreres og bla. reflektorer skal passe til de anvendte LED, koncentrerede Ravlygter er umiddelbart det der er billigst at lave da det ikke kræver så mange LED. Hvis Ravlygtens lys skal være bredt kræver det enten et meget stort lygtehoved eller specielle prismer/linser der kan sprede og samle lyset som vi feks. bruger i vores Epi serie. Ravlygter med bredt lys er generalt dyrere at producere da det kræver flere LED og mange gange specielle drivere til styringen af lyset. Skal Ravlygten derimod have både langt og bredt lys kommer den store udfordring da det i de fleste tilfælde vil kræve både et stort lygtehoved med mange LED samt specielt fredstillede LED med vinklet lys og det er en dyr process og det næste problem er strømforbruget i disse lygter da mange specielle LED vil kræve meget strøm, hvilket betyder mange batterier i lygten og for at opnå dette bruges der en teknik hvor batterierne serie forbindes. Det gør man for at øge spændingen men strømstyrken øges ikke så disse lygter vil normalt ikke have så lang drifttid. Skal Ravlygte produceres med specielle LED for at ændre på Ravets egenskab så det reflekterer i en anden farve er dette endnu en udgift i produktionen. Forskellen på det synlige lys fra en Ravlygte kan være stor og her på billedet vises der en almindelig Ravlygte til venstre og lyset fra en sådan er kraftig lilla og en smule rødligt i lyskeglens midte. Ravlygter som denne har en bølgelængde på 395-397nm og de vil få Rav til at reflektere i en svag gul nuance og det er den type der er mest kendt på markedet. Der findes dog mange andre modeller af Ravlygter som udelukkende produceres her hos os og ser vi på lyskeglen til højre i billedet ser vi en farve der bevæger sig over i mere lyse nuancer men dog stadig lilla i lyset og det er bla. Pro Yellow og Crystal Clear som alle udsender et lys på en manipuleret bølgelængde. Når Ravet rammes af denne type lys vil det reflektere i en markant anderledes gul farve som er meget lettere at få øje på. 

Jeg håber denne guide har gjort det lidt lettere at finde frem til den ravlygte der passer til din form for ravjagt.