Blog Detail

  • Home
  • Gør cyklen forårsklar

Gør cyklen forårsklar

Længes du efter at komme op på cyklen igen? Når foråret kommer, betyder det trængsel på cykelstierne i byen og på de bedste spor i skoven. Men har du tjek på at din cykel kører, som den skal? Det er altid en god idé at starte sæsonen med en ren og ikke mindst sikker cykel. Herudover kan du læse nogle forslag til, hvad du selv kan gøre for at få cyklen forårsklar, men du kan naturligvis også altid trække cyklen forbi et professionelt værksted. Du kan finde din nærmeste cykelforhandler her.

En ren cykel er en god cykel

Rengøring hører naturligvis foråret til, og du kan med fordel inkludere cyklen i din forårsrengøring. Det er altid en god oplevelse at køre afsted på en ren og pæn cykel, men rengøringen hjælper også til vedligeholdelse af cyklen. Start med at give cyklen en tur med vandslangen, så du hurtigt kan få fjernet det løse snavs – brug en almindelig vandslange og aldrig en højtryksrenser.

Lav herefter en spand sæbevand og gå i gang med børste og klud. Undgå at komme i kontakt med cyklens kæde, da du risikerer at tvære olie ud over hele cyklen. Sørg for at få skyllet al sæben af med vandslangen efter rengøring.

Kæden holder cyklen i gang

Der er selvfølgelig mange vigtige elementer på din cykel, men uden en god kæde kommer du ikke langt omkring. Derfor gælder om at passe godt på kæden, og det kan du f.eks. gøre ved at rense den med jævne mellemrum – det gælder særligt, hvis du benytter cyklen ofte.

Har du en cykel med udvendige gear kan du bruge den smarte kæderenser-værktøj – et kompakt værktøj i plastik, som du klikker på kæden. Kæderenseren fyldes med rensevæske, hvorefter kæden køres igennem forskellige børster, som hjælper til at rense kæden. Nær kæden er ren, kan du smøre den med olie.

Tjek dækkene

Dækkene er blandt cyklens med udsatte dele, og du kan ikke være sikker på at slippe for punkteringer. Til gengæld kan du begrænse hyppigheden af punkteringer. Det kan du f.eks. gøre ved at investere i de såkaldte punkterfri dæk eller lægge en særlig membran mellem dæk og slange. Begge tiltag kan ikke forhindre at du punkterer, men kan blot mindske risikoen.

At skifte dæk eller montere en membran som dækindlæg kan være relativt krævende, hvis du ikke har så meget forstand på cykler. Du kan dog altid sørge for, at dine dæk er godt pumpet. Ved at have tilstrækkeligt med luft i dækket mindsker du også risikoen for punkteringer betragteligt.

Som afslutning på forårsklargøringen af din cykel bør du tjekke cyklen efter for fejl, mangler og defekter samt efterspænde diverse bolte og møtrikker så din cykel er sikker at køre på.