Blog Detail

  • Home
  • Er alkoholisme arveligt?

Er alkoholisme arveligt?

Er alkoholisme arveligt?

Det er et ofte stillet spørgsmål, og svaret er ikke helt enkelt. Det er sandsynligvis en blanding af arv og miljø, der afgør, om man udvikler alkoholafhængighed. Dog er der tegn på, at der kan være en arvelig disposition for at udvikle alkoholisme. For at forstå, hvorfor alkoholisme kan være arvelig, skal man først forstå, hvordan alkohol påvirker kroppen. Alkohol påvirker hjernens dopamin-system, som er et af hjernens belønningssystemer. Hvis man drikker alkohol, udløses der en stor mængde dopamin, og hjernen vil lære, at dette er en god ting. Dette fører til, at man drikker mere og mere alkohol for at få denne dopamin-rus. Hvis man har en arvelig disposition for at udvikle alkoholisme, kan dette påvirke, hvor let man får adgang til dopamin-rusen. Dette kan føre til, at man drikker mere og mere, og til sidst kan man ikke undvære alkohol. Det er dog ikke kun arv, der spiller ind. Miljøet har også en afgørende indflydelse. Hvis man vokser op i et hjem, hvor der drikkes meget alkohol, kan man have en øget risiko for at udvikle alkoholisme. Dette er fordi, man lærer, at alkohol er en normal og accepteret del af livet, og man kan derfor have sværere ved at modstå fristelsen til at drikke. Der er altså ikke én enkelt faktor, der afgør, om man udvikler alkoholisme. Det er sandsynligvis en blanding af arv og miljø, der påvirker, hvor let man udvikler alkoholafhængighed.

Hvilke andre faktorer spiller ind for at udvikle et alkoholmisbrug

Social arv og miljø kan spille en stor rolle for hvor let man udvikler alkoholafhængighed. Vi ved, at der er en arvelig disposition for at udvikle alkoholisme, men det er ikke den eneste faktor. De fleste mennesker, der drikker lidt for meget alkohol her og der, gør dem ikke afhængige. Miljøet spiller også en rolle. Hvis man vokser op i et hjem og i en omgangskreds, hvor der drikkes meget alkohol og hvor der befinder sig andre alkoholikere, kan man have sværere ved at modstå fristelsen til at drikke selv og udvikle et misbrug. Det er dog vigtigt at forstå at ens problemer ikke er opstået på baggrund af sociale problemer, men modsat at problemer er opstået fordi man drikker. Det er altså ikke fordi man har problemer, at man drikker, men modsat.

Konklusion

Det er blevet vist, at alkoholafhængighed kan være arveligt. Dette er fordi, at man har en arvelig disposition for at udvikle alkoholisme. Derudover spiller miljøet også en stor rolle. Hvis man vokser op i et hjem, hvor der drikkes meget alkohol, kan man have en øget risiko for at udvikle alkoholisme. Dette er fordi, man lærer, at alkohol er en normalt og accepteret del af livet, og man kan derfor have sværere ved at modstå fristelsen til at drikke. Der er altså ikke én enkelt faktor, der afgør, om man udvikler alkoholisme. Det er sandsynligvis en blanding af arv og miljø, der påvirker, hvor let man udvikler alkoholafhængighed.