Blog Detail

  • Home
  • De største myter om kreatin

De største myter om kreatin

Hvis du går op i træning og fitness, så har du sikkert også stødt på kreatin. For mange fitnessentusiaster er kreatin et fast kosttilskud til deres træningregime. 

Desværre er der rigtig mange myter omkring kreatin, som gør at folk føler sig afskrækket fra at bruge det. I den her artikel har vi aflivet nogen af de største myter, der findes omkring kreatin. 

Kreatin er dårligt for maven

En af de myter, som ofte følger med, når folk nævner kreatin, er at det skulle give problemer med maven. Folk frygter at daglig indtag af kosttilskuddet skal lede til dårlig mave og smertefulde kramper. Det er en utrolig sjælden bivirkning at få ondt i maven af at tage kreatin. Ofte oplever folk smerter fordi de tager kreatin på tom mave, hvilket aldrig er særlig smart. 

Kreatin skal helst indtages sammen med rigeligt væske og i følge af en normal kost, for at undgå ubehag i maven. Hvis du holder dig til den daglige dosis af maksimum 5 g kreatin, så er det usandsynligt, at du kommer til at opleve maveproblemer. 

Kreatin gror større muskler

Dette udsagn er ikke fuldstændig ukorrekt, men det bliver ofte misopfattet. Mange mennesker bruger kreatin som et mirakelmiddel til at gro større muskler. De forventer at se magiske resultater på få uger ved blot at tilføje en smule kreatin til deres diæt. 

Sådan virker kreatin desværre ikke. Kreatin optimere energien i dine muskler, når du træner, hvilket på længere sigt kan bidrage til forøget muskelmasse. Dog kræver den at du selv lægge det hårde arbejde i for at aktivere musklerne gennem intens eller eksplosiv træning. Foruden har kreatin simpelthen ingen effekt. 

Kreatin får dig til at tage på

En anden myte som florerer i fitnessmiljøet er, at kreatin leder til vægtforøgelse. Denne myte er en af de mest frygtede, som gør at folk holder sig langt væk fra kreatin af frygt for at tage ekstra vægt på. 

Når vi tager kreatin så øges optagelsen af vand i vores muskler. Dette ekstra vand kan hobe sig op og lede til en kortvarig, dog minimal, stigning i vægt, som du taber igen efter få dage. Hvis du holder dig til små doseringer af kreatin, vil du næppe opleve nogen form for udsving på din vægt. 

Kreatin er skadeligt for vores organer 

En omdiskuteret myte er at kreatin skulle være skadeligt for vores organer især nyre og lever. Myten stammer fra en misopfattelse om, hvordan kreatin påvirker vores kroppe. Kreatin virker ved at indvirke vores energisystem i musklerne, hvor den binde fosfatgrupper, der frigør store mængder af energi.

Undersøgelser viser at kreatin altså ikke har nogen direkte indvirkning på vores andre organer. Mennesker der har et langvarigt brug af kreatin udviser ingen former for sundhedsmæssige komplikationer efterfølgende. Der er heller ikke fundet nogen bemærkelsesværdige ændringer i hverken nyre, lever eller hjerte hos mennesker, der regelmæssigt bruger kreatin. 

Så længe du tager kreatin efter den anbefalede dosis, og ikke lever med en kronisk lidelse som nyreproblemer, så er der ingen negative konsekvenser ved at tage kreatin.