Jeg fik en del kommentarer og spørgsmål fra jer på både instagram og facebook, der alle gik på hvordan jeg lige præcis gør med babymaden. Jeg vil lige starte med at sige, at jeg på ingen måde er ekspert, eller ved bedre end andre mødre. Og den eneste grund til jeg deler mine tips til hjemmelavet mos, er fordi det har fungeret rigtig godt for både Sean da han var lille og for Dexter, som allerede startede med at indtage lidt mos da han var 17 uger. Jeg valgte at introducere mælkeerstatning til Dexter i en alder af 3 1/2 måned, fordi han pludselig begyndte at vågne hver anden time om natten. Jeg startede med én flaske om aftenen inden jeg lagde mig i seng, fordi det er tykkere konsistens end modermælken og kan holde ham mæt i længere tid, og det så betød jeg kunne få lidt flere sammenhængende timers søvn. Som nogle af jer ved, kører jeg denne rutine med både søvn og mad, som Gina Ford har lavet og skrevet flere bøger om. Det har jeg også skrevet om her. Rutinen kørte jeg også med min nu store dreng da han var spæd, og det har fungeret rigtig godt for mig med begge mine drenge. Der er mange, for hvem det fungerer for, at dagene er varierede. Men mit temperament fungerer altså bedst med, at dagene er mere tilrettelagt. På den måde kan jeg planlægge mine dage, få klemt et par timers arbejde indimellem, og vide hvornår jeg har alenetid med Sean og kærestetid om aftenen når begge børn er puttet.

For os, hænger det hele bare bedre sammen, når Dexter har faste rutiner i sin hverdag og finder tryghed i, at vide hvad der sker hvornår. At han ikke når at blive for træt eller over stimuleret, eller ikke når, at spise ordenligt inden. At han er mæt og spiser og drikker hvad han skal, så nætterne er rolige og fri for opvågninger.På den måde er alle veludhvilede og glade om morgenen. Så ja, faste rutiner fungerer altså bare bedst herhjemme hos os. Både storebror, farmand og jeg, ved hvad tid Dexter vågner, sover og spiser, og så kan vi planlægge i weekenden og sene eftermiddagstimer, eller middagsmaden - og det bedste af det hele - at jeg kan putte min store dreng og have alene tid med ham også - så vigtigt!!

Nå men, vi kom fra maden.. Jeg skrev om hvordan jeg lavede hjemmelavet babymad, som jeg fryser ned i små isterningebakker, så det efterfølgende er nemt og hurtigt, at få mad tilberedt. Det er ikke en idé jeg selv fandt på, men en som Gina Ford også skriver om i sin bog omkring mad til babyer.Her i begyndelsen har jeg brugt nogle af de grønsager og frugter, der bliver anbefalet til de helt små, som f.eks gulerødder, ærter, blomkål, squash, æble, pære. Dem koger jeg hver for sig, og når det er kølet af, hælder jeg dem over i en lille tupperware eller endnu bedre i en isterningebakke, fordi man på den måde kan variere og blande ingredienserne på kryds og tværs, så smagen ikke er den samme hver gang. Jeg er siden sidste indlæg blevet gjort opmærksom på at almindelige isterningbakker kan indeholde Bisphenol-A (læs mere om Bisphenol-A's skadelige virkninger her) og/eller tungmetaller, og derfor kan disse Babycubes bruges i stedet. Men igen, til at starte med, handler det om at baby smager noget nyt. De bruge ca. 3 dage pr. ingrediens på, at vænne sig til det nye - og på den måde kan du også selv følge med i, se om der er noget maven ikke kan tåle og som de reagerer på. Når det er sket for Dexter som det f.eks gjorde da jeg serverede ham sød kartoffel, så ventede jeg en måned med at servere ham det igen.Jeg startede ud med gulerod mos i tre dage, på fjerde dagen tilbød jeg ham ærtemos, og på 5. dagen blandede jeg gulerod og ærtemos. På 7.dagen tilbød jeg ham igen en ny ingrediens som var lidt blomkål, og sådan fortsatte jeg med at tilbyde nye grønsager og frugter. Regn med at baby måske smager på maden, men spytter det ud igen de første mange gange. Det er ikke ensbetydende med at de ikke kan lide smagen, det er simpelthen deres måde at smage og vænne sig til at spise. Prøv forestil dig hvor mærkeligt det må være at indtage noget af konsistens - med forskellige smagsvarianter - for første gang

I starten tilbød jeg kun ét måltid, og det var ved frokost tid, efter han havde fået sin flaske, fordi han kun skulle smage, og fordi i denne alder, er det vigtigst at de indtager deres mælk, og knap så vigtig med fast føde. Efter 2-3 uger, begyndte jeg også at tilbyde ham aftensmad omkring kl 17.30. Om aftenen tilbyder jeg aldrig nye grønsager eller frugter - kun til frokost - for hvis skal han døje med en reaktion og få ondt i maven, er det bedst det sker i løbet af dagen, og ikke om aftenen når han skal sove. I kender alle til de vågne nætter og til, hvordan de kan trække tænde ud - både undervejs og dagen efter.

Det er lidt svært for mig at sige hvor meget, eller hvor mange mad-isterninger man skal give. Jeg ved, at der er stor forskel på børn. F.eks er Dexter meget glad for mad, modsat Sean, som ikke havde den store interesse for det ;) Mange har spurgt på mængden af mad de skal servere, men det varierer så meget fra barn til barn, at det synes jeg bare I skal prøve jer frem med. Jeg begyndte med én mad-isterning, og så opgraderede jeg stille og roligt. Det afhænger også rigtig meget af alder og størrelse. Men børn holder jo op med at spise når de er mætte :)

Her er et eks. på Dexters mad 0g sove plan i løbet af en dag. - Grønt og frugt varierer, og jeg tilbyder stadig nye ingredienser hver uge;)

Kl 06.30/7.00 : Dexter vågnerMellem Kl 07-08 : Dexter drikker 150ml mælk. Så venter jeg 15-20min, hvor jeg så tilbyder ham 2-3 mad-isterninger med frugtmos, f.eks pære, æble eller mango, som jeg blander i havregrød eller muesligrød - se hvilke slags grød jeg bruger nederst i første indlæg her. Jeg blander mælkeerstatning (bare en lille teske) i grøden, og hælder kogende vand i rører rundt. De frosne mad-isterninger har jeg lagt i en lille skål, der bliver lagt i vandbad i en større skål med kogende vand, så det tør op langsomt.

Kl 9.15 Jeg ligger Dexter ind på værelset hvor han enten selv falder i søvn, eller han får lov at sove i sin barnevogn. Han sover 30-45min. Senest 10 går jeg ind og åbner døren, så der bliver lysere på værelset (der er mørklagt på hans værelse) - på den måde kan han selv vågne, uden at han føler jeg vækker ham. Men fordi rutinen er så fastlagt, og han har vænnet sig til det, så vågner han nærmest altid på slaget 10;)

Kl11.30 - Dexter spiser frokost. Gerne 2-3 mad-isterninger + f.eks Hirsegrød eller speltgrød. Han får efterfølgende 2 mad-isterninger frugt til dessert. Nu er han næsten 7 måneder, og får derfor hver 2.-3. dag tilbudt protein, f.eks kylling eller røde linser. Det startede jeg også med at tilbyde til frokost, og kun hver 3. dag så maven havde en chance for at vænne sig til det. Mange børn reagerer de første gange de får kød, da det er sværere, at fordøje og derfor lidt hårdere for systemet. Nu har han vænnet sig til det og jeg tilbyder ham protein til aftensmad, for det bliver han virkelig mæt af, og så sover han fra 19 aften til 7 morgen, uden at skulle have en flaske.

Kl 12.20 Dexter bliver lagt ind på sit værelse, hvor han selv falder i søvn efter ti minutter. Han tager nu en lur på 2 timer.

14.30 Dexter vågner ca. her, ellers går jeg stille og roligt ind og åbner døren så der kommer lidt lys ind, og så vågner han selv efter et par minutter. Jeg skifter hans ble og giver ham 150ml-180ml mælk - inden kl 15.15 - vigtigt at holde sig til tidspunktet, fordi han skal spise kl 17.30. Hvis jeg venter med flasken, så er der stor chance for at han ikke er sulten senere.

17.30 Dexter skal spise aftensmad. Han får risgrød + 3-4 mad-isterninger eller en lille tupperwear kyllinge/grøntsagssuppe. I tilvænningsperioden gav jeg proteinen til frokost, men har nu byttet om på det, for så ved jeg at han kan få sine 11-12 timers nattesøvn i et stræk.

Kl 18.00 Dexter får et bad. Jeg bader ham kun i vand, og smører efterfølgende babyolie på. Det er ikke fordi baby har brug for et bad hver dag, men for Dexter handler det igen om rutine. Han elsker sit bad, og pjasker løs - det er nærmest de hyggeligste og sjoveste 20min på dagen, og så falder han ned efter et dejligt varmt bad og er mere parat til, at skulle sove.

Kl 18.30/18.40 Dexter drikker sutteflaske 210ml. Han bliver lagt i sengen med sin bamse og falder selv i søvn. Vi skifter Dexters ble inden vi går i seng ved 23 tiden - og hvis han ikke har indtaget en god mængde mad om aftenen, så får han en flaske mælk på ca 100ml - men han er faktisk ikke rigtig interesseret i den sene aften flaske længere. Nu sover han natten ud til klokken 6.30/7 næste morgen - og så fortsætter det dagen efter med præcis samme rutine :)

Det var så en del mere detaljeret om mine rutiner med Dexter. For nogle kan det virke helt forkert, at køre faste rutiner, for andre er det mest naturlige. Jeg syntes man skal gøre hvad der passer én selv, og ikke gøre hvad alle andre synes man skal gøre. Dexter er en meget glad baby. Jeg hører ham aldrig græde længere i løbet af en dag, efter vi har kørt rutinerne ind. Hvis han beklager sig, så ved jeg, at der er noget, der irriterer eller gør ondt. Det er nok noget af det, som er aller bedst ved rutinen for mig. At han er som han er, og der ikke er så meget slinger i valsen. Jeg står aldrig rigtig i en situation, hvor jeg ikke kan finde ud af hvad der er galt eller hvad jeg skal gøre ved det. Det er nok også derfor jeg i sidste uge kunne tage helt til New York i 5 dage med mine veninder. Selvom det var hårdt at være væk fra ham, så var det mere mig der mærkede det end ham. Han græd ikke og virkede ikke til, at savne mig. Hans far fik "hjælp" af både farfar, farmor, mormor og au-pairen, som passede ham hjemme hos os i hans trygge rammer. De holdt sig fuldstændig til hans rutiner og alt gik fuldkommen gnidningsløst uden mig... Så kunne jeg lige lære det også - Han kan godt undvære mig... Buuuuuhuuuu... EEEj, det' gas! Det er selvfølgelig skønt, at han er så harmonisk og tryg, at jeg bare kan tage væk i 5 dage uden han reagerer. Men FUCK, hvor JEG savnede ham de første to dage. - Der går lidt tid før jeg skal på sådan en tur igen :)

Saseline

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - Klik her

Likes

Comments