Hjemme hos os går en stor del af  budgettet på at købe mad af god kvalitet. Det meste mad hos er økologisk, hvilket i sig selv sikrer en vis kvalitet. Jeg vil ikke sige vi er fanatiske, men vi går op i at spise så økologisk som muligt. Det gør vi fordi vi synes det er en vigtig prioritet, og med vores helbred på lang sigt i sinde.  Det er desværre ikke kun i vores mad vi er nødt til at være bevidste, men i forhold til næsten alt - fra plastikposer til fryseposer, madkasser, drikkedunke og opbevaringsdåser og -kasser. Man kan blive helt skør af at tænke på det. Og det fortsætter jo i kosmetik, cremer, tøjet vi har på, malingen på vores vægge, møbler osv. osv. osv. Det burde ikke være op til os at skulle være så opmærksomme og selv søge mere eller mindre skjulte fakta om de varer vi køber, men derimod burde vi blive gjort opmærksomme på når der var/er brugt giftige ingredienser i enten vores mad eller legetøjet som små babyer propper i munden. Feks. burde økologisk og biodynamisk mad bare være betegnet som mad, og resten burde være mærket med alt hvad der er brugt i fremstillingen. - Måske en dag :)

I dette indlæg vil jeg dele - et lille tip - den måde jeg laver babymad til Dexter. Jeg har aldrig givet mine børn færdiglavet retter købt i supermarkedet. Det er så nemt, at lave babymad - og endnu nemmere, hvis man, som jeg gjorde forleden, sætter et par timer på en dag af til at lave en hel masse, som så kan opbevares i fryseren, lige til at tø op. Og på den måde ved jeg præcis hvad jeg giver Dexter ind i munden og altså hvilke byggesten han har i en tid hvor både krop og hjerne udvikler sig med raketfart hos ham.

Jeg har engang læst, at der i færdiglavet madretter og emballager indeholder et stof kaldet: maltodextrin, som er et sødt fyldemiddel, der normalt stammer fra kartoffel, majs eller ris. Det bruges til at fremhæve de eventuelt kunstige smagsvarianter i mad. Det bruges derudover i både tyggegummi, på bagsiden (limen) af frimærker og konvolutter, vælling til baby og en laaaang række andre produkter. Jeg gider simpelthen ikke være på vagt hele tiden overfor f.eks. sådan noget, så det er langt nemmere bare at lave hans mad selv :)

Jeg bruger en dag om måneden, på at købe alle ingredienser, og lave maden. jeg fryser maden ned, hvilket bevarer 99% af næringsstoffer - og så er det super nemt at have med at gøre og  jeg kan mixe retterne som jeg ønsker og dermed sørge for, at der altid er variation, så Dexter ikke går kold i den samme smag hver dag. Samtidig, er det nemt at tage med på farten og tør op i løbet af dagen, hvis jeg skal et sted hen.

Når maden er kogt og blendet, bliver det hældt i isterning bakker. *Husk at maden skal være kold, inden den hældes i isterningbakken, da det ikke er alle insterningbakker der er beregnet til mad, og der kan være forstyrrende stoffer i.

Isterningbakkerne kan også fåes i silicone. Her har jeg pakket lidt folie rundt om bakken, mens den fryses.[/caption]

Her er lidt forskellige ingredienser. Alt sammen øko - naturligvis!Ærtemos, gulerodmos, blomkålsmos, mango, pære, æble, sødkartoffel, kyllingesuppe

Når maden er frosset, knækker jeg dem ud og ned i en pose, hvor der bliver skrevet hvad posen indeholder.

Her har jeg taget mad ud til Dexters frokost. Den til højre er ærtemos, gulerodsmos og kyllingsuppe. Skålen til venstre er pæremos. Jeg kan enten tage det ud om morgenen og lade det tø op i køleskabet, eller jeg kan hælde en smule kogende varmt vand i, og så går der 5-10min. Andre gange i nødstilfælde kan man sætte den i microovnen - selvom jeg aldrig har været stor fan af den slags.

Her er færdigretterne i små tupperwarebøtter. Jeg har lavet 4 forskellige madretter og moset dem. Det er til hans større aftenmåltid.

Jeg varierer altid hans grød, så han smager på forskellige varianter, både med smag og tekstur. Det er vigtigt, at de ikke bliver for vant til én smag, og hele tiden prøver nyt. Udover den mad jeg selv laver, så er jeg også begyndt at give ham et stykke frugt, eller blødt stykke brød som han kan sidde med i hånden selv, så hans motorik og muskler i munden bliver styrket.

Hvis det der med selv at lave babymad ikke er dig, så vil jeg lige anbefale at holde lidt øje med følgende:

-Husk altid at tjekke ingredienslisten. Ingredienserne er altid anført i rækkefølge efter hvad der er mest i af. Dvs. den ingrediens der er mest af i er nævnt først osv.Undgå kunstige farvestoffer, smagsforstærkere, for meget sukker , eller fyldestoffer såsom f.eks. maltodextrin. Kig også efter den sukker, som er anført under navne som: dextrose, fructrose eller suctrose.

-Vælg rene grødprodukter, altså dem der er fri for sukker, stivelse og maltodextrin . Til baby under 6 måneder, bør grøden også være glutenfri og ikke indeholde ingredienser som æg, citrus, frugt eller tomater, som kan udløse allergi.

Dexter har taget rigtig godt imod min mad og er en total ædedolk, så det virker fantastisk her :)

Del gerne andre smagsvarianter og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Velbekomme til jeres børn.

 Saseline

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments